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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY WASHINGTON, D.C. 20460 
June 5, 1995 

Mr. Steven O. Jenkins, Chief 
RCRA Compliance Branch, Land Division 
Alabama Department of Environmental Management 
P.O. Box 301463 
Montgomery, AL 36130-1463 

Dear Mr. Jenkins:   
Thank you for your letter dated March 30, 1995 requesting guidance from the U.S. Environmental Protection Agency on 
the crushing of mercury-containing lamps.  In your letter, you reference two documents from our Agency that appear to 
provide conflicting guidance on the status of lamp crushing under RCRA regulations. 

The first document referenced is a letter dated July 28, 1993 from Jeffery Denit, Acting Director, and Office of Solid 
Waste.  This letter clarifies that the crushing of fluorescent lamps, as a necessary step of a legitimate recycling process, is 
exempt under 40 CFR 261.6(c), and therefore would not be subject to RCRA Subtitle C regulatory requirements except as 
specified in 40 CFR 261.6(d).  The letter further clarifies that the crushing activities may occur at the generator's facility, or 
at the recycler's facility and remain exempt under 40 CFR 261.6(c).  The Agency had considered an interpretation of 
261.6(c) where the recycling would have to take place at the same site as the crushing, but determined that as long as 
recycling will occur, it does not have to be at the same site.  Under this interpretation, the person claiming the exemption 
(the generator) is responsible for ensuring that the crushed bulbs do end up being recycled, not just disposed of.  This 
remains the current regulatory status of lamp crushing activities that are a part of a legitimate recycling process. 

The second document referenced is the preamble to the July 27, 1994 proposed rule regarding management standards for 
mercury-containing lamps.  In this proposal, EPA requested comment on whether generators or consolidation points should 
be allowed to intentionally crush lamps to minimize volume for storage or shipment and what, if any, standards should be 
imposed to protect against mercury releases during crushing or the subsequent management of crushed lamps.  This section 
of the preamble is requesting comment on appropriate management standards for mercury-containing lamps under the 
proposed Universal Waste option.  Management of lamps under the Universal Waste rule would provide streamlined 
requirements for persons generating, transporting or collecting hazardous waste lamps.  As such, many of the controls that 
are in place under the current regulations for hazardous waste lamp management (e.g., tank and container requirements 
under 40 CFR part 264 or notification requirements under 40 CFR part 264.11) may not be applicable under the Universal 
Waste rule.  Therefore, the request for comment on whether lamp crushing should be allowed and what standards should be 
imposed to protect against mercury releases during crushing refers to such management under the proposed Universal 
Waste scenario only. 

At present, the Agency is still considering the two options presented in the proposed rule for spent fluorescent lamps and 
has received over 300 comments on the proposed rule.  Many of the comments received, however, addressed technical 
concerns related to the risks involved in the handling and disposing of these lamps (e.g., air emissions, leachability).  
Because of these concerns, the Agency will need to devote the proper resources to analyze and resolve these technical 
issues.  The Agency notes that in light of the resources needed to finalize a rulemaking for fluorescent lamps and the 
President's initiative for regulatory reform, the Agency is evaluating this rulemaking along with a range of other projects in 
setting priorities for the Office. 

On May 11, 1995, the Agency promulgated the universal waste rule (60 FR 25492).  This final rule streamlines 
requirements for generators, transporters, and interim storage facilities who manage one or more of 1) hazardous waste 
batteries 2) certain hazardous waste pesticides and 3) mercury containing thermostats (as discussed above, fluorescent 
lamps are being considered separately under the July 27, 1994 proposal).  The universal waste rule also provides additional 
flexibility in that States can add additional wastes or waste categories to their own State universal waste rules if they so 
choose.  Therefore, a State may choose to add fluorescent lamps to their State list of universal wastes.  In so doing, a State 
must decide what waste management requirements are appropriate to be added to the universal waste regulations that would 
protect human health and the environment from risks posed by the waste during accumulation and transport.  Such waste 
management requirements may include volume reduction incident to collection activities and should be designed to ensure 
that these management practices do not dilute the hazardous constituents or release them to the environment.  After 
researching and considering the issue, a State may decide that crushing be allowed as appropriate management if the 
crushing process was performed in a controlled unit which did not allow any releases of mercury or other hazardous 
constituents to the environment. 



If you have further questions regarding how the recycling and storage requirements apply to this situation or about the 
mercury-containing lamps proposal, please contact Kristina Meson of my staff at (202) 260-5736.  Thank you for your 
interest in the safe recycling of hazardous waste.  

Sincerely, 
Michael Petruska, Chief Regulatory Development Branch 

 

--------------- 
Attachment 
--------------- 
ALABAMA DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL MANAGEMENT 
January 31, 1995 

Mr. Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
United States Environmental 
Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 

Dear Mr. Shapiro: 

The Alabama Department of Environmental Management (ADEM) has recently received correspondence from the 
Monsanto Company, Anniston Plant, requesting guidance on the regulatory status of crushing fluorescent lamps (copy 
enclosed).  Also, attached to this request was guidance dated July 28, 1993, from then Acting Director, Jeffery D. Denit, of 
your Office. 

The July 28, 1993 guidance states, in part, "...If crushing fluorescent lamps that fail the toxicity characteristic is a necessary 
part of a legitimate recycling process, it would not be subject to RCRA Subtitle C regulatory requirements except as 
specified in 40 CFR 261.6(d).  The crushing activities may occur at the generator's facility, or at the recycler's facility and 
remain exempt under 40 CFR 261.6(c)".  The letter goes to address applicable storage requirements and OSHA standards, 
and the Authorized states ability to regulate this activity, under a more stringent interpretation. 

As you know, the July 27, 1994, Federal Register Proposed Rule (59 FR 38288), outlines management standards that may 
be adopted for mercury-containing lamps.  The first option would be to exclude mercury lamps from regulation as a 
hazardous waste and the second option would be to add them to the Universal Waste Proposal (February 11, 1993, 58 FR 
8102). 

Contained within the July 27th, Federal Register at Section IV (B)(2), next to the last paragraph states in part, "...The 
Agency also requests comment on whether generators or consolidation points should be allowed to intentionally crush 
lamps to minimize volume for storage or shipment and what, if any, standards should be imposed to protect against 
mercury releases during crushing or the subsequent management of crushed lamps.  The proposed universal waste 
management system includes prohibition on treatment (crushing is considered treatment) of lamps at the generator, 
transporter and consolidation points."  The ADEM has also interpreted that crushing of lamps is considered treatment 
unless the crushing device is capable of completing the recycling process and recovering the mercury as a product. 

It would seem that, unlike the recycling exceptions provided for with lead-acid batteries at 40 CFR Part 261.6, the 
intentional crushing of characteristically hazardous fluorescent lamps to physically separate, reduce in volume, or make 
them more amenable for transportation, storage, or recovery meets the basic definition of treatment under 40 CFR Part 
260.10. 

The Department understands the need for establishing legitimate recycling facilities for processing mercury-containing 
lamps as an alternative to disposal.  However, in order to be equitable to all recyclers of hazardous waste ADEM does not 
believe that a less stringent management system exists under the current Federal regulatory structure.  At this time, ADEM 
is seeking concurrence from EPA on this issue in order to provide consistent guidance to generators and other facilities that 
wish to commence lamp crushing activities, and which do not reclaim mercury values as a final product.  This is an 
important regulatory issue and we would appreciate a response at your earliest possible opportunity. 

Should you have any questions regarding this matter, please contact Mr. Michael B. Jones at (334) 271-7989. 

Sincerely,  
Steven O. Jenkins, Chief 
RCRA Compliance Branch 
Land Division 


